Göktürk Dergi ve Gazetesi
2018-02-08 15:48:44

Dünden Bugüne İstanbul - Yılmaz TAŞ

Erdinç Koyun

08 Şubat 2018, 15:48

Göktürk’te bir restoranda şef garson olarak çalışan Yılmaz Taş ile yaptığı fotoğraf arşivi ve “Dünden Bugüne İstanbul” üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

1972 İstanbul doğumlu olan Yılmaz Taş 1995 yılından bugüne yaklaşık 8000 adet İstanbul fotoğrafını arşivine tutuyor. Önceleri emekliliğinde arşivindeki fotoğrafların modern versiyonlarını çekerim düşüncesi, yoğun ve değişken zamanlardaki iş temposuna rağmen fotoğrafa olan tutkusuna yenik düşmüş.

Yaklaşık 3 yıl önce arşivindeki görsellerin modern versiyonlarını çekmeye başlamış. Arkadaşların tavsiyesi üzerine “Dünden Bugüne İstanbul” adı altında paylaşımlarına devam ediyor.

Yılmaz TAŞ

Fotoğraf Çekerken Yaşadığı Bir Anısı Haydarpaşa’nın arşivindeki fotoğrafa benzer açıdan çekebilmek için Kadıköy vapuru iki 2-3 tur atması gerektiği halde fotoğrafı çektiğindeki mutluluğu yaptığımız sohbet esnasında yüzünden okunuyordu.

İleride fotoğraf arşivini bir kitap haline getirme isteği olan Yılmaz Taş şu sıralar bir web bloğu hazırlığında. Yakında sizlere sosyal medya dışında bir de bloğu ile paylaşımlarda bulunacak.

1972 İstanbul doğumlu. 1995’ten beri yazılı ve görsel medyadan İstanbul fotoğrafları toplamakta. Yaklaşık olarak 8000 adetlik fotoğraf arşivi bulunmakta. Bundan yaklaşık 2-3 yıl öncesinde arşivindeki fotoğrafların güncel hallerini çekip kişisel sosyal medya hesaplarından paylaşımlara başlamış. Arkadaşlarından gelen geri dönüşler sonrasında ‘Dünden Bugüne İstanbul’ adı altında paylaşımlarına devam etmekte.

Nasıl Geri Dönüşler Oldu?

Yaptığım paylaşımların orijinal boyutlarını isteyenler oldu. Yorumlar üzerinden olumlu tepkiler aldım. 

Bu işi hangi seviyede devam ettirmek istiyorsunuz?

Bu işi yaparken asıl amacım para kazanmak değil. Bu güzel hobimi ilerleyen süreçte hayatımda daha ön plana taşımak istiyorum.

Başlatan şey?

O dönemde yayınlanan bir gazetenin ekinde gördüğüm resimler çok hoşuma gitti ve biriktirmeye başladım. Daha sonraki dönemde elimdeki arşivi semt semt kategorize ederek biriktirmeye devam ediyorum. İnternetin de yaygınlaşması ile birlikte elimdeki arşiv oldukça büyüdü.

Günlük çalışma tempom oldukça yoğun olduğu için vakit bulabildiğim anlarda plan yapıp elimdeki arşivdeki fotoğrafların güncel versiyonlarını çekmeye devam ediyorum.

Ayırabildiğim zamanın çok kısıtlı olmasından dolayı daha mobil cihazlar üzerinden işlemleri gerçekleştirmem gerekiyor.

Fotoğrafçılığa bir merakınız var mı? Yoksa odağınız mobil fotoğrafçılık mı?

Fotoğrafçılığa merakım var. Ancak ayırabildiğim zamanın çok kısıtlı olmasından dolayı mobil cihazlar ile işlemleri gerçekleştirmem gerekiyor. Daha fazla vakit ayırabildiğimde daha kaliteli ekipmanlar ile bu hobimi devam ettirmek istiyorum.

Dünden Bugüne İstanbul – Yılmaz TAŞ

Twitter: dndnbgneistanbul

İnstagram: dundenbuguneistanbul

Facebook: dundenbuguneistanbul

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.