Fatoş Somsa ile Köyde Bir Masal Akşamı

Odayeri köyü, hemen yanı başımızda Göktürk’e en yakın köylerden biri. Orman içinde bir bakkalı bir camisi olan , ineklerin taze süt verdiği , tavukların serbestçe  gezindiği küçük şirin bir köy. 

26 Eylül 2018 Çarşamba 17:34
1525 Okunma
Fatoş Somsa ile Köyde Bir Masal Akşamı

Odayeri köyü, hemen yanı başımızda Göktürk’e en yakın köylerden biri. Orman içinde bir bakkalı bir camisi olan , ineklerin taze süt verdiği , tavukların serbestçe  gezindiği küçük şirin bir köy.   Doğanın kucağında ki bu şirin köyden 14 haftadan beri cıvıl cıvıl çocuk sesleri geliyor. Ağaç altında oturan, çimenlere uzanan,  malzemem yok diye düşünmeden eline geçirdiği bir top ve birkaç plastik şişeyle bowling takımı kuran,  geliştirdiği türlü türlü oyunlarla  eğlenen neşeli çocuk sesleri.

köydebirmasalaksami adıyla 14 haftadan beri düzenlenen etkinliğin ‘’ köy çocuklarına’’ yönelik bir sosyal proje olduğunu duyunca  hikayenin iç yüzünü öğrenelim bizde bu sosyal projenin büyümesine destek verelim istedik.

Evet, Sevgili Fatoş Somsa;  nedir’’ köyde bir masal akşamı’’ bize biraz bahseder misiniz?

Köyde bir masal akşamı ;  kültürel, ekonomik ,ulaşım  v.b. gibi muhtelif  sebeplerden kültür-sanat faaliyetlerine  erişim imkanı sağlayamayan  çocukların gelişimine katkı sağlamak amacıyla  çocukların  yaşadıkları köyler de,mahalleler de düzenlenen kültür-sanat etkinlikleri olarak tanımlayabiliriz.

 Nereden çıktı bu masal, , çocukken çok masal dinleyen biri miydiniz, sizin masal yolculuğunuz nasıl başladı

Çocukluğumdan hiç masal dinlediğimi hatırlamıyorum. Bir şeyleri hayal etmeye çalıştığımda hayalimi 3 boyutlu hale getiremeyen, imgeleyemeyen biriydim. 2016 kışın da  bir gün  sevgili arkadaşım Dilek Büyük ile sohbet ederken, '' ben hayalimi yada imgeleri gözümde canlandıramıyorum'' demiştim. '' Aaa  ne var onda, onun formulü var, formülünü bil yeter '' cümlesini duyduktan birkaç hafta sonraydı kendimi  Seiba’nın '' Masal Evine Giriş'' eğitiminde bulduğumda. O gün birbirinden güzel 3 (üç)  masal öğrendim. Heyecanla eve gelip kızım  İpek Böceği'ne anlatmıştım. Neredeyse bebekliğinden beri her akşam kitaptan masal okurdum. Oda kitabı öyle tut,,böyle tut diye komutlar verirdi .Kitap daki resimleri net görebilmek için. Kitapsız geçen 3 günün ardından  tekrar elime kitap aldığımı görünce Anne  . '' Bi daha oraya gidip, yeni masallar öğrenirmisin ''dedi ve O günden sonra bir daha kitaptan okumamı istemedi.

İşte böyle başlayan masal yolculuğum '' Judith Liberman'' ile devam etti. Masal’ın içine girdikçe, sevdiğim masallardaki kahramanlarla konuştukça masalın şifasının bana da bulaştığını fark ettim.

Sonuçta masallar; içinde tüm insanlığın deneyimlerini  barındıran, yüzyıllardır anlatılagelen kadim bilgi.  Çocuklara belirli değerli aşılamanın,yaşamda düşüp kalkmanın normal olduğunu göstermenin,  en karanlık tünellerden bile çıkabilmenin mümkün olduğunu gösterebilmenin, cesaretlendirmenin ,hayal kurdurmanın en güzel yolu  bu kadim bilgiden geçiyor diye düşünüyorum. Flannery O’Connor nun da çok beğendiğim bir tanımı var diyor ki;  ‘’ Masallar yada hikayeler; başka yolla söylenemeyecek birşeyi söylemenin yoludur.’’

Masal geceleri düzenlemeye  nasıl karar verdiniz?

Biz  kızımla beraber yılda  3-4 kez köyümüzdeki tüm çocuklarıyla bir araya gelip oyun günleri düzenlerdik. Masal  benim  hayatımda önemli bir yer edinmeye başlayınca  yazın ilk oyun gününe masalı da dahil ettim.Tepkiler güzel olunca, uygun olduğum günlerde  birkaç hafta üst üste masal ve oyun için toplandık. İlk zamanlar günleri net olmadığı için koşa koşa gelip bugun masal var mıydı diye soran, ilk kez masal dinlediğini ve çok sevdiğini söyleyen, lunaparka mı, havuz mu alternatiflerinde bile en sevdiğim gün masal günleri diyen çocukları ve onların gözlerindeki ışığı görünce devam etmem gerektiğini anladım. Sonrasında da yaz boyu  her cuma düzenli olarak #koydebirmasalaksami adıyla  masal ve oyun buluşmaları planladık.

Neler yapıyorsunuz etkinlikler de? Sadece köyünüzdeki çocuklar mu katılabiliyor, dışardan katılım alıyormusunuz?

Masal saati geldiğinde, birkaç çocuk dağılıyor’’ masal zamanı’’ diye çocuklara haber veriyor. Evleri biraz uzak olan çocukların da ailelerini arıyoruz. O anda köyde kim varsa misafir çocuklar dahil masal dinlemek ve oyun oynamak isteyen tüm çocuklara, çocuk ruhunu kaybetmemiş büyüklere kapımız açık. Misafir dahi olsa köy içinden gelen tüm katılımlar ücretsiz.

Etkinlikleri düzenli yapmaya karar verdikten sonra, sınırlı sayıda dışarıya da katılım açtık. Çocukların yeni arkadaşlar edinmelerini, gelişimleri ve sosyalleşebilmeleri açısından çok önemsiyorum. Her çocuk ayrı bir dünya, ayrı bir deneyim kazandırıyor hepimize.  Dışarıdan gelen çocuklar için iki öneri sunduk. Önerilerimizden biri; katılımcıların evlerinde yaptıkları kek, börek ne isterlerse çocuklarımıza ikram etmek üzere getirmeleri idi. İkinci önerimiz ise , ikramlık getirmek yerine 25 TL katkı payı vermeleri idi. . Bu sosyal projenin sürdürülebilirliğini sağlayabilmek adına gönüllerinden kopan seçeneği sundular.

Şu ana kadar yaptığımız 14 ( ondört) etkinlik boyunca katılımcı sayımız 6 ile 20 arasında değişti. En keyifli taraflarından biri,  her hafta mutlaka ilk kez katılan yeni tanıştığımız çocukların olmasıydı.

Ne yapıyoruz kısmına gelirsek;

Önce salkım söğüt ağacının gölgesinde, çember kurup oturuyor arkasından masallar diyarına doğru yola çıkıyoruz. Az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik derken yoruluyoruz tabi o yüzden gökten elmalar yağar yağmaz doğru sofraya

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 26.09.2018 19:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24